sushi Nigiri sushi    
rijstbal met beleg
  Traditionele manier van sushi eten
Het bestaat uit een stukje lauwe rijst bal en een stukje koude verse vis. Daarom bewaren we altijd de rijst in een bak en de vis apart in een gekoelde vitrine. De sushi-kok moet a la minute elke stuk nigiri sushi klaar maken zodat zijn gasten de nigiri sushi op kamertemperatuur kunnen genieten.
 
sushirollen Maki sushi
sushi gerold in zeewiervel
 
Het bestaat uit een stuk knapperig zeewiervel, lauwe rijst en vulling (vis, groenten of combinatie van vis en groenten). De sushi-kok moet ook elke maki a la minute bereiden. Anders wordt de zeewiervel na een korte tijd niet meer knapperig maar taai.
 
 
 

Traditioneel is er altijd wasabi in sushi. Dit zorg ervoor dat je het niet in de sojasaus hoeft te doen waardoor het oplost. Losse wasabi wordt gebruikt om op sashimi te doen. Om nigiri het meest optimaal te eten, moet u alleen het vis in de sojasaus dopen. Niet andersom, want als de rijst in de sojasaus komt, kan het zijn dat de nigiri uit elkaar valt. Eet tussen verschillende soorten vis een kleine stukje gember als smaak verfrisser. Voor de beste smaak kunt u beginnen met wit vis (hamachi, tai), vervolgens donkere vis (maguro, sake) en sluiten met de tamelijk zoete omelet (tamago).

 
 
Welke dranken zijn lekker met sushi?
 
Japanse thee, bier of een goede witte wijn vormen prima begeleiders. Ook Sake (Japans rijst wijn) is favoriet. De sake kan zowel warm als koud gedronken worden.